Wortel surprise (papier mache)

Sinterklaas surprise wortel (papier mache)

Om een wortel te maken hebben we de volgende spullen nodig:

-                 - Kippengaas en tang
-                 - Krantenpapier
-                 - Lijm/behangplak en water (voor de papier mache)
-                 - Verf en kwast (kleur oranje en zwart)
-                 - Gekleurd papier (groen)

surprise maken wortel
wortel
Om te beginnen gaan we een rechthoek knippen van het kippengaas met een tang. De afmeting van het rechthoek is afhankelijk van de grootte van de wortel die je wil gaan maken. Je hebt minimaal de afmetingen nodig van een ‘tabloid’ krant. Als het rechthoek uitgeknipt is wordt er een ‘pijltje’ van gevouwen. Nu hebben we de vorm van een ijshoorntje. Dit is de basisvorm van de wortel. Je kan het kippengaas vastmaken door enkele ijzerdraadjes om elkaar heen te vouwen waar het kippengaas elkaar overlapt.

Het mengsel voor papier mache kan worden klaargemaakt en het krantenpapier kan in stroken worden gescheurd/geknipt. Als dit is gedaan gaan we beginnen met het papier in het papier mache mengsel te leggen. Wanneer het papier goed doordrenkt is, kunnen we het papier om het kippengaas heen plakken. Herhaal deze stap net zolang totdat de hele wortel is voorzien van minimaal 3 tot 5 lagen papier. (Meer lagen kan natuurlijk ook). Laat aan de bovenkant van de wortel het gat gewoon open. (Hier gaan straks de cadeautjes in).
Aan de binnenkant van de wortel moet ook een laagje papier mache worden aangebracht, omdat er misschien scherpe stukjes kippengaas kunnen uitsteken. Het is niet de bedoeling dat iemand zich verwondt aan het kippengaas tijdens het uitpakken van de surprise. Nu is het van belang om de wortel ongeveer een dag te laten drogen tot hij helemaal is uitgehard.

De wortel gaan we nu oranje verven. Om de wortel mooi af te werken kan je zwarte streepjes maken op de wortel zodat hij er wat echter uit ziet. Laat nu de verf goed drogen.

surprise maken wortelVan groen gekleurd papier gaan we een bosje blaadjes maken om de wortel helemaal af te maken. Pak een vel groen gekleurd papier en vouw deze 2 keer door midden. Nu gaan we een blad tekenen en uitknippen. (omdat je het vel hebt dubbelgevouwen heb je al 4 blaadjes om op de wortel te nieten). Herhaal deze stap net zolang tot je genoeg blaadjes hebt om op de wortel te nieten. Pak een aantal blaadjes samen en niet ze aan elkaar. Maak op deze manier nog een paar bosjes met blaadjes. Daarna kan je al deze bosjes met groene blaadjes vast nieten aan de wortel.

Nu de surprise helemaal klaar is kunnen de cadeautjes in de wortel gestopt worden in de bovenkant. Voor een vulling kunnen ere en paar krantenproppen ingestopt worden.
// //