Papier mache

Je kan ervoor kiezen om de techniek met papier mache te gebruiken voor surprise te maken. Het klinkt alsof het ontzettend veel werk is, maar dat valt reuze mee. Het voordeel van papier mache is dat er elke vorm mee gemaakt kan worden. Voor we verder gaan, vertellen we eerst hoe je papier mache maakt. Wat hebben we nodig?

- Krantenpapier
- Behang plaksel of PVA lijm (PVA lijm is bedoelt voor papier, karton en hout)
- Water
- Basisvorm (gemaakt van kippengaas of een ballon)

Eerst moet het plaksel gemaakt worden. We voegen water bij de lijm/behang plaksel totdat een dikke stroperige massa wordt. Roer het mengsel goed door totdat er geen klonten meer in zitten.
Scheur of knip de kranten in stroken van ongeveer 10 tot 20 centimeter breed. Hierdoor is het gemakkelijker om gedetailleerde vormen mee te maken. Als je grotere oppervlaktes wil gaan maken kan je de stroken papier groter laten.
Dompel de stroken krantenpapier in het plaksel en haal ze er weer uit. Nu kan je elk gewenste vorm maken die je maar kan bedenken. Herhaal deze stappen net zolang totdat je de vorm van je surprise hebt. Het is makkelijk om een soort 'frame' of basisvorm te hebben waar je omheen kan werken. Dit kun je maken van bijvoorbeeld kippengaas of ballonnen. Om de surprise te verstevigen moet je een aantal lagen papier mache over elkaar heen plakken. Dit zorgt ervoor dat de laag dikker wordt. Gebruik minimaal 5 lagen papier. Als je de vorm af hebt moet je de surprise laten drogen. Het beste is om het een hele dag laten drogen. Dan is het papier mache helemaal uitgehard. 

Om een mooie ronde vorm te krijgen kan je een ballon gebruiken. Deze blaas je op. Daarover ga je de papier mache plakken. Als je een aantal lagen papier over elkaar hebt geplakt ben je klaar. Nu laat je het papier mache drogen. De ballon kan je daarna gewoon kapot prikken.
Een andere manier is om kippengaas te gebruiken. Dit is heel flexibel en licht in gewicht. Vouw het kippengaas in de vorm die je wil maken en beplak het zoals boven omschreven.Als de papier mache helemaal gedroogd is, kan je de creatie versieren. Verven geeft het mooiste en beste effect.
// //