papier mache surprise sinterklaas

We gaan een surprise maken van papier mache. We gaan het hoofd van Sinterklaas maken. Het is makkelijker dan het klinkt. Het enige 'nadeel' is dat het meer tijd kost om een surprise met papier mache te maken omdat het extra tijd nodig heeft om te drogen. Hoe je de papier mache maakt kun je hier teruglezen.
Hier gaan we de mijter maken van gekleurd karton, maar dit kan natuurlijk ook van papier mache. 

Wat hebben we nodig ?

- kranten
- water
- behangplak of PVA lijm
- ballon
- verf
- watjes
- dik gekleurd papier
- schaar, kwasten en knutselgerei 

Stap 1
surprise maken papier mache
Hoofd van Sinterklaas
We gaan eerst het plaksel voor de papier mache maken. We gebruiken water en behangplak of PVA lijm. Als dit klaar is blazen we een ballon op, en leggen er een knoop in. Dit gaat het hoofd van Sinterklaas worden. Nu knippen we de kranten in stroken. Als we genoeg kranten stroken hebben gaan we deze voorzichtig door het papier mache plaksel halen, en 'plakken' we deze op de ballon. Dit doe je net zolang totdat je een dikke laag papier hebt rondom de hele ballon. Nu moet je dit laten drogen. (Het best is een hele dag). 

Stap 2
Als het papier mache helemaal is gedroogd kunnen we verder. Nu gaan we een 'luikje' maken in het papieren 'hoofd'. Hiervoor gebruiken we gewoon een schaar. Zorg ervoor dat het luikje aan 1 kant vast blijft zitten. Hier gaan we op het einde de cadeau'tjes in verstoppen. De ballon kan je gewoon kapot prikken en er voorzichtig uit de papieren bol halen.
Nu gaan we het 'hoofd' verven in de kleuren die we willen. Maak eerst een voorbeeld op de papieren bol zodat je weet waar je de ogen, neus en de rest wil gaan schilderen. 

Stap 3
Als het hoofd is geverfd gaan we de baard maken. Hiervoor gebruiken we watten. Pak de watten en trek ze een beetje uit elkaar zodat het wat warrig wordt. Nu gaan we deze voorzichtig plakken op de kin, en om de mond van Sinterklaas. Hiervoor gebruiken we gewoon lijm.Houd nog wat watten over voor de haren van Sinterklaas. Deze gaan we straks gebruiken nadat we de mijter hebben gemaakt.

Stap 4
Nu gaan we de mijter van Sinterklaas maken. Hiervoor gebruiken we dik gekleurd papier/ karton. Knip 2 keer de vorm van de mijter uit (Het liefst rood papier). Nu maken we de 2 vormen aan elkaar vast in het bovenste deel van de mijter, de top. De mijter kunnen we nog versieren voordat we hem op het hoofd van Sinterklaas gaan plakken. Denk hierbij aan een mooi kruis of andere versieringen.

Voor de echte knutselaars onder ons kunnen we nog kreppapier of folie gebruiken om de voor en achterkant van de mijter met elkaar te verbinden. Aan beide zijkanten van de mijter plakken we kreppapier of folie. Als je dit doet wordt de mijter nog mooier.
Als de mijter klaar is kunnen we hem voorzichtig gaan plakken op het hoofd van Sinterklaas.
surprise maken sinterklaas
Stap 5
Nu kunnen we de haren en wenkbrauwen van Sinterklaas op het hoofd gaan plakken. Hierbij doen we hetzelfde als eerder bij Stap 3 toen we de baard erop geplakt hadden. De watten trekken we weer een beetje uit elkaar en plakken we netjes op het hoofd van Sinterklaas.  

TIP Het leukste is als we ook haren gaan plakken over het 'luikje' dat we eerder hebben gemaakt. Hierdoor verstop je de cadeau'tjes NOG meer.

Stap 6
Het hoofd van Sinterklaas is nu bijna af. Nu kunnen we alles nog extra gaan versieren. Het is nu ook de bedoeling dat we het hoofd gaan vullen met snippers of andere vulling via het luikje dat we gemaakt hebben. Hier doen we op het einde ook nog alle cadeau'tjes in.
// //