Kasteel surprise maken

Kasteel van Sinterklaas surprise

Om het kasteel van Sinterklaas te maken hebben we de volgende dingen nodig:

-         Schoenendoos (of een andere doos, liefst met deksel)
-         Lijm/ plakband
-         4 WC-rolletjes/ keukenrolletjes OF 4 kleine langwerpige doosjes (bijv. Doos van de hagelslag)
-         Gekleurd papier
-         Materiaal voor aankleding van de surprise (gekleurd papier/ kleurtjes/ stiften etc.)

De schoenendoos is de basis voor het kasteel. Zorg ervoor dat de deksel van de schoenendoos aan de bovenkant zit, omdat de cadeau’tjes uiteindelijk in de schoenendoos worden ‘verstopt’. Plak gekleurd papier om de hele schoenendoos, inclusief de deksel en zorg ervoor dat de deksel nog open gemaakt kan worden.
Boven op de deksel van de schoenendoos gaan we 4 torens maken. De torens kunnen op meerdere manieren worden gemaakt. Kies ervoor wat je zelf het mooiste vind en hoe de verhoudingen van het kasteel eruit komen te zien. Je kan kiezen voor ronde torens en/of vierkante torens.

Torens van WC-rolletjes/ keukenrolletjes.
surprise maken kasteelsurprise maken kasteelMet deze methode krijg je ronde torens. Voordat de rolletjes op de hoeken van de deksel worden vastgeplakt moeten de rolletjes eerst worden gekleurt en versiert. Plak gekleurd papier over het rolletje heen, en versier het rolletje alvast met een raampje etc. Nu wordt het rolletje op de deksel geplakt. Je kan ervoor kiezen om plakband te gebruiken, of om kleine inkepingen te maken aan de onderkant van het rolletje (zoals op de foto). Deze stukjes papier vouw je om, en zo onstaan er plakrandjes. Als het rolletje eenmaal is vastgeplakt op de hoek, herhaal je deze stappen voor de andere 3 torens.
Als alle torens op de deksel zijn geplakt gaan we een ‘dak’ maken voor elke toren. Pak een stuk gekleurd papier en knip er een circel uit. Knip de circel 1 keer in tot het midden, en vouw er een hoedje. Nu ontstaat er een dak dat je op je toren kan plakken.

Torens van lege doosjes (pak hagelslag)
surprise maken kasteelMet deze methode krijg je vierkante torens, en is bijna hetzelfde als de methode die hierboven is omschreven. Zorg ervoor dat er gekleurd papier om de lege doosjes worden geplakt, en versier ze met een raampje etc. De doosjes zijn heel makkelijk vast te plakken op de deksel van de doos. Voor de afwerking kan er een ‘geblokte’ rand worden gemaakt zoals bij echte kastelen.

Als de torens klaar zijn gaan we de schoenendoos en de torens versieren met alle materialen die je wil gebruiken. Kleurtjes/ stiften/ gekleurd papier etc. Maak een ingang (bijvoorbeeld een ophaalbrug), en wat raampjes. Ben creatief en maak de surprise mooi en origineel.

Om de surprise helemaal af te maken moet de schoenendoos nog worden gevult met krantenpapier en de cadeau’tjes.

// //